BurntWood ReUse

BurntWood ReUse

Facadeelementer lavet af genbrugstræ

CO2 opbevaring i byggeriet
Der bliver udledt for meget CO2, hvilket resulterer i klimaforandringer på verdensplan. En løsning på det inden for byggeri er CO2-opbevaring. Alle planter optager CO2. Et kg træ indeholder ca. 1 kg CO2. Det vil altså sige, at jo flere ton plantebaserede byggematerialer, såsom træ, hamp, halm osv., vi kan opbevare i byggeriet, jo bedre. Når man brænder biomasse, såsom træ og halm, mistes alt det opsparede CO2, hvilket sendes direkte ud i atmosfæren, og CO2 regnestykket ryger tilbage på nul. Hvis man i stedet genbruger træet som byggemateriale, får man både CO2-opbevaring, og man undgår at fælde så mange nye træer, hvilket gør, at CO2-regnestykket går i plus. Derfor kan det virkelig gøre en forskel, hvis man får fokus på plantebaserede byggematerialer samt genbrug i byggebranchen. BurntWood ReUse redder ca. 20 kg CO2 pr m2. Derfor er BurntWood ReUse et meget mørkegrønt byggemateriale.

BurntWood-behandlingen
Når man brænder træet, fjerner man sukkerstofferne og veddet, som holder på vandet. Det betyder, at der ikke er noget at leve af for mikroorganismer, hvilket giver træet en bæredygtig imprægnering og dermed lang holdbarhed. Man har kendt til denne teknik siden vikingetiden, og man bruger den stadig i Japan den dag i dag. Vi har forfinet det ved at give det en primer, som gør, at træet ikke smitter af efter brændingen. Vi har fået lavet aldrings-test, brandtest og CE mærkning, som kan findes på https://www.burntwood.dk/data/. Vores brændte træ har en forventet levetid på 50 år uden yderligere vedligehold, men det vil patinere og gråne med årene.

Ny metode til uudtømmelig kilde af genbrugstræ
I byggebranchen bliver der talt meget om bæredygtighed, genbrug og livscyklus, men realiteten er, at det er omstændigt at genbruge træ fra en genbrugsstation, da det har forskellige dimensioner og farver samt kræver meget håndtering, før det er et færdigt produkt. Det er meget nemmere at genbruge træ, der er pillet forsigtigt ned af et nedrivningsfirma. Desværre er der sjældent nok materiale til et nyt projekt.
Vi har fundet en løsning, hvor vi har en uudtømmelig kilde af genbrugstræ, fordi de forskellige dimensioner, længder og farver ikke er en hindring for produktionen, men i stedet bidrager til det færdige arkitektoniske udtryk. Genbrugstræets forskellige dimensioner sammensættes i facadeelementer til en levende arkitektonisk struktur. Elementerne kan laves af træstykker helt ned til 65 cm i længden. Vi bruger træ, der er mellem 19 mm til 50 mm i tykkelsen og bredder fra 30 mm til 400 mm. Det vil sige, vi kan udnytte hovedparten af det træ, der bliver afleveret på
genbrugsstationen.

Vi samler elementerne og giver dem den brændte overflade, så de får et ensartet og smukt look. Det her er reuse eller upcycle, når det er bedst! Vi redder gammelt CO2-opbevarende træ og giver det nyt liv. Det, synes vi, giver rigtig god mening! Læs mere om vores CO2-besparende facadeelementer af genbrugstræ og få hele rejsen fra genbrugsstationen til opsætning af de færdige elementer her.

Proces i praksis
Genbrugspladsen har sat et stativ op
med et skilt, der forklarer, hvad træet
skal bruges til, samt hvilke størrelser og
længder, der kan puttes i containeren.
Det gør, at vi får en arbejdsgang mindre
ved, at borgerne laver den første
grovsortering.
Dernæst har vi lavet arbejdsstationer,
der ikke kræver de store kompetencer at
fylde ud. Den første går ud på at rense
træet for søm med en vinkelsliber.
Derefter bliver det skåret i 65 cm
stykker, hvorefter de samles til
elementer. Her gør vi os umage med at
vende kernetræet udad for at optimere
holdbarheden så meget som mulig.
Herefter bliver de kørt gennem
maskinen, hvor de bliver brændt “well
done”, så vi er sikre på en ensartet farve samt god holdbarhed.
Dermed får elementerne af genbrugstræ de samme egenskaber som nyt brændt træ.

Hvorfor BurntWood ReUse?
– Vedligeholdelsesfri facade
– Genbrugstræ = CO2 plus opbevaring 20kg/m2
– Giftfri imprægnering
– Moderne look
– CSR jobs
– Hurtig montering
– Fra den lokale genbrug eksempelvis den lokale skole

Der særlige ved os
Vi laver BurntWood-facadeelementer af genbrugstræ. Det er det, vi kalder BurntWood ReUse. Vi er vilde med at kunne forvandle noget, der er på vej til at blive smidt ud, til et smukt produkt, som kan ryge lige ind i byggeindustrien.

Se også gerne filmen om “BurntWood Reuse” herunder:

Monteringsguide til BurntWood ReUse
…og praktisk info.

Da BurntWood ReUse-facaden er en “åben” facade, sætter det krav til vindspærreren. En vindspærrer, som ikke skal
på deponi efterfølgende, og samtidig vejer over de fermøse 300kg/m3, som gør at det ikke kategoriseres som isolering. https://www.vestaeco.pl/produkt_VestaEco_LDF_UNI,29.html
Vi anbefaler, BurntWood behandlet klemlister og lægter til opbygning.
Horisontalt mellem elementerne skal der være en
drypnæse. Vi anbefaler 25x125mm BurntWood behandlet
fyr, som bliver skruet fast diskret oppefra. Det er
også muligt at bruge andre materialer som aluminium,
kobber eller cortinstål for at give facaden et andet udtryk.
Det er vigtigt, at det næste element er hævet 6mm
over drypnæsen.
Praktisk information:
Under montering gælder samme processer som ved
malet træ. Det vil sige, at når man har kortet træet af i
længden eller bredden, brænder man efter og primer
i stedet for at male.
Der skal tages samme forbehold for træstøv som normalt,
husk sug på save. Derudover anbefaler vi brug af handsker.